Norra till centrala Vietnam

Senast jag skrev nå befann vi oss i Halong, norra Vietnam.
Dagen efter körde vi så långt vi pallade. Tog oss ända till Vinh, 38mil! Resan gick på landsvägen. Bebyggt över allt och många industrier. Vi kom fram till vinh strax efter att det blivit mörkt och checkade in på ett hotell med onödigt hård säng. Fukt fukt överallt och ingen värme. Gick å käkade lokalt och satt som vanligt på gatan på plaststolar man kan tro vara avsedda för barn. Fick fried rice, men misslyckades med att få kyckling i. Svårt när ingen kan ett ord engelska.
 
Dagen efter fortsatte resan söder ut. Industrier böts ut mot risfält. Ut på landet mot phong nha. Halvvägs blev landkapet bergigt. Ibland regn, fortfarande kallt.  Vi lyckades även med att få soppatorsk. Andra gubben som körde förbi stannade och slangade över lite sås från sin moped. Skrev nåt i asfalten. 20K... jag trodde så klart att han ville ha 20.000dong för soppan, som det hade kostat på en mack, men han vägrade ta emot pengar. Han menade 20km till macken. Visade en bild på sig själv i militäruniform. Vi tackade så gott vi kunde å for vidare genom det fantastiska landskapet. Glada barn som vinkade, kor på vägen, grisar, getter. Trevligt.
 
Vi stannade en dag i Phong Nha. Fantastisk utsikt från det nybyggda hotellet. Tog en tur till ett par grottor. Den ena torr och den andra med båt. Helt sjukt va stort där inne. Katedralkänsla. Tyvärr visste vi inte att man kunde boka lägre turer, så med facit i hand hade det vart coolt att fortsätta med hjälm och pannlampa där den belysta grottan slutade. Paradise cave (den torra) är totalt 7km lång. Man kan ta nån tur där man övernattar i grottan. Hade vart häftigt.
 
Istället för att grotta ner oss bestämde vi oss för att fortsätta söder ut. Resan gick på ho chi minh road i bergen. Helt tomt på trafik. De enda människor man såg endes vägen var gubbar med trimmer som trimmade vägkanten. Många mil vägkant, många gubbar, så fint är det.. när man ser. Vägen går upp och ner. Upp så högt så man åker in i molnen. Dedär molnen som ser så vita, mjuka och härliga ut ni vet, är inte alls härliga. Blött och typ 10m sikt. Kallt. Fram åt eftermiddagen körde vi ner för ett berg och fick uppleva en riktig hallelulja moment. Soool!!! För förta gången på resan fick vi en gnutta sol. Åkte på gränsen till Laos. Stannade för natten i Khe Sanh. Jag frös så jag skakade. Första hotellet vi såg såg så schabbigt ut att vi körde förbi. På hotellet efter blev vi visade ett fruktansvärt rum. Jag frågade om det fanns varmvatten. Fick ett ja, så de blev deal! Vid ankomsten noterade jag en pizzaskylt några meter från hotellentren. De hade ju vart gott, men ville ändå kolla alternativen. Vevade igång tripadvisor och insåg att det var enda stället i byn som fanns med. Det blev pizza. Vi träffade ett gäng andra backpackers var av en svensk, som vi tillbringade kvällen med. 
 
Imorse var allt fortfarande fuktigt. Inget hotellrum vi haft hittils har haft värme, så inget torkar ordentligt. På med fuktiga kläder och slöt upp med våra nyfunna vänner. De skulle göra lite service på sina hojar innan det bar iväg. En tjej ville åka samma väg vi ville, dvs ut mot kusten. Hon frågade om vi kör fort, och jag råkade säga, nää, inte så fort. Tabbe. Hon körde som en snigel. Förståeligt iofs. eftersom hon har en skapligt ramsne honda win (eller en kopia) med bakdämpare som är helt slut. Vi sniglade som fram i runt 50blås på en riktigt fin väg. Hon ville åka kortaste vägen till hue, så vi lyckades åka skilda vägar i en korsning där vi ville ta en omväg för att åka endes kusten. Stannade och slängde på ett nytt bakdäck på mon mofräs hos en däckgubbe i förebyggande syfte. De gillar nog oss vitingar här, för när jag fått mitt däck bytt insåg jag att vietnamesen som stod där när vi kom också väntade på att få något gjort, fast vi fick förtur :) . Körde förbi en rökpelare. Vände för att kolla. En bil stod å brann på vägen. När bilen nästan brunnit ut kom brandkåren. Fumlade lite med slangarna men lyckades släcka. Alla brandmän hade olika skor. Smartast var nog han som körde badtofflor, så slapp han få blöta skor i skummet :)
Färden gick vidare på småvägar. Stannade för lunch. Där på ett spett hängde en grillad gris. Trodde vi skulle få nån meny, men nej. Det dukades fram sallad, ris, nötter och dip. Grisen var nästan rå. Tog bån tugga och frågade sedan om de kunde fräsa på de sega grisbitarna lite. Eftersom vi inte talar samma språk fick vi tillbaka grisbitarna snabbkokta. Inte god. Åt lite i alla fall å for till Hue. Nu framme i ett hotellrum som faktiskt känns torrt. Våra vänner från imorse bor en bit bort här, så vi ska dit å ta nån bärtz. 
 
Imorrn ska de va bra väder, så då blir det det legandariska Hai Van Pass :)
 
Tuta å kör! Den som sig i trafiken ger får trafiken tåla, som man brukar säga :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0