nere under

nu har jag tillgång till wörld vajd veb en sväng så lägger upp tidigare skrivna inlägg:

Den 30/12

Nu har jag vart här 5 dagar. Det första hostelet som jag bokade från flygplatsen var klart bättre än det jag bor på nu. Lite kul att det var ombyggda järnvägsvagnar man bodde i. På stället jag bor nu har jag dock lyckats "byta upp mig" till en underslaf där madrassen inte är som en hängmatta. Låg och studerade överslafen från min underslaf och såg att det inte bara är madrassen som är problemet, utan plåtribborna i sängen över är helt nerböjda, bedömt av tyngden från en korsning mellan människa och valross, så den sängen erbjuder ingen vidare komfort. Boendet är ok dock. Finns ett par 3 duschar här som ständigt växlar mellan skållhett och iskallt vatten. Ett kök med hantagslösa kastruller erbjuder stället också, där jag brukar laga mig nån form av festmåltid. Igår köpte jag kängrufärs och stekte på. Ingen hissnande smakupplevelse.

Dag 1 (25/12) när jag kom så var jag ute å gick som sagt. När jag checkat in gick jag en sväng till för att hitta till stället jag bor på nu.

Dag 2 (26/12) Bytte jag boende. På eftermiddagen tänkte jag att det är hög tid att se bondi beach. Tog tåget till Bondi Junction. Tänkte att det måste ju va där man ska gå av och sedan är de väl bara att ta sikte på vatten. Sagt och gjort. Kom ut från tågstationen och mitt tränade öga skådade mycket riktigt en ocean i fjärran. Jag gick, gick, gick lite mer och fortsatte gå. Insåg ganska snart att det inte var Bondi Beach jag var påväg mot, men tänkte att det skulle vara helt klart ovärt att gå upp för backen jag var påväg ner för igen utan att ha sett oceanen. Tillslut var jag framme vid en fånigt liten strand. Vände och gick tillbaka upp genom bostadsområdet. Svalde min stolthet och frågade om vägen. Fick reda på att jag mycket riktigt skulle gå tillbaka (hur långt som helst) till Bondi Junction och sedan ta en buss, vilket jag gjorde. Tillslut framme på Bondi. Började bli sent på eftermiddagen så det var ingen stekande sol längre. När jag gjort mig besväret att släpa mig ända hit kände jag mig ändå tvungen att bada. Förstår inte vad det är för fel på folk. Dom badar och är glada. Plaskar å simmar. Haaaallåååå!! Fattar dom inte att vattnet är STENKALLT? ah. puckon tänkte jag, tog ett kort på badvakten och begav mig hemåt igen.

Dag 3 (27/12) Hittade på en tysk vars namn jag tror var Frank. Eller så blandar jag ihop hononm med tele2 fåret. Han hade precis kommit från nya zeeland där han var 4 månader. Han hade inte sett operahuset, och efter som jag bara sett det på håll slog vi följe för att kolla in denna kåk. När det var avklarat gick vi till sydney tower och for upp där. Helt klart en trevlarns dag. På kvällen hittade jag en 4 andra tyskar som introducerade mig för "goon". Goon är vitt bag in box vin.  Guds gåva till backpackers i Australien. Ett sexpack öl kostar totalt orimliga $14. Vill man ha heineken får man betala $20 för 6 st 33cl flaskor. Helt sjukt dyrt. Ett klart mer prisvärt alternativ för att uppnå dubbelseende är då Goon som kostar $10 för 4,4 liter. Gick ut på nån form av klubb me tyskarna. Tappade bort dom senare på kvällen och gick hem å sov.

Dag 4 (28/12) Eftersom vattnet på Bondi Beach var sjukt kallt tänkte jag prova temperaturen på Manly Beach. Eftersom solen tar som faen här tog jag det säkra före det osäkra och for inte dit förns på eftermiddan för att unvika brännskador på mitt skinn. Det var en trevlig strand och jag inbillar mig att vattnet var varmare där, även om sannolikheten är minimal då det på båda stränderna rullar in surfvågor från det stora böljande havet.

Dag 5 (29/12)
Hade som vanligt just ingen plan för dagen så gick till ett ställe där dom säljer diverse dagsturer och även har gratis internet. Kom fram till att jag ska ta en tur till Blue Mountains. Bredvid ligger en boumerangaffär som jag klev in i. Den ensamma expeditskan talade högt och länge i telefon. kändes som jag hann granska varenda pinal i butiken flera gånger om innan hon till slut la på. Jag ska köpa mig en boumerang på tisdag, efter som dom då tillhandahåller en Abouriginie (urbefolkning) som håller en kurs i hur man kastar träbiten för att den ska komma tillbaka. Därefter tog jag en vandringstur igen. Hade sett några krigsfartyg tidigare så tänkte gå å kika närmare på dem. Det jag dock inte hade fattat är att fartygen ligger vid kaj inne på ett regemente så där gick inte att komma särskilt nära. En gammal gubbe till vakt gjorde stoppade mig artigt där jag inte fick gå längre. Jag tänkte ta ett foto från platsen jag stod på men det tänkte vakten att jag inte skulle göra. Som en envis 3-åring stoppade jag ner kameran, gick bakom ett hörn och tog ett kort ändå. Jag fortsatte gå och botanical garden korsade min väg. Där såg jag nån form av gör-stora fladdermusar hänga i träden. "flying foxes", tydligen nån form av skadedjur de helst vill bli av med. Min uppfattning var dock att ställningen just nu är 1-0 till flying foxes vs botanical garden av antalet att döma. Jag fortsatte jag ner mot bion jag passerat tidigare och sett att de har världens största Imax bioduk. Tänkte gå och se mission impossible 4 nån dag där. Från bion såg jag marine museum med en krigsbåt och en ubåt. Coolt tänkte jag och stegade dit. Klockan hade dock hunnit bli 16 så det var för sent att köpa biljett då de stänger 17. Det tänkte jag hinna med idag.

En sak som slagit mig i mitt ofta planlösa irrande på sydneys gator är sillnaden på övergångsställena gentemot alla ställen jag besökt tidigare i mitt liv. Man tycker på knappen och väntar sinnessjukt länge på grön gubbe. Tur att jag inte har sån kraftig skäggväxt, för hade jag haft det och ställt mig nyrakad vid ett övergångsställe med röd gubbe, hade jag behövt raka mig igen när det blev grönt. Så lång tid tar det. Man kan ju tro att det finns nån form av rättvisa även i Sydney, så att det då skulle va grönt lika länge, men icke! Går man normalfort så slocknar den gröna gubben när man kommit till mitten av gatan. Detta hindrar klart min framfart. Man vågar ju knappt gå mot rött heller eftersom dom kör på fel sida av vägen vilket gör att man alltid kollar åt fel håll. Men det finns en fördel: Ett starwarsinspirerat ljud hörs när det slår över till grönt. Ungefär som när man skjuter sorkar med sin laserpistol hemma i hallen. coolt!


hade!

down under

Den 25/12

sitter på flyget å läser igenom arrival card som man ska fylla i om man har nån sjukdom eller någon vara att deklarera. Känner mig inte jättesmart som har kollat på TV å sett folk som blir stoppade i tullen i sydney å tänkt "vilka idioter". Läser på kortet att man inte får ha me något i naturmaterial som tex ben eller trä. Där sitter jag med en tigertand från Thailand runt halsen och några armband på armen med träbitar från vietnam och bali. Max 250g tobaksprodukter får man ha utan att deklarera. Jag ville va på den säkra sidan så jag köpte 3 rullar snus vilket blir 720g. Laglydigt kryssar jag i rutan att jag har "something to declare". Hon i tullen säger att de e stenlungt och jag behöver inte packa upp de 29 dosorna som ligger i väskan. Sweet.

Kryssar mig runt i trängseln och vid utgångarna finns en disk där jag misstänker att man kan boka boende. Fram till den onödigt snygga expeditskan och hon hjälper mig att boka en natt för $35. ($20 billigare än de kommande nätterna jag bokat från Sverige). Tar tåget till stan. Utanför stationen står det några ungdomar och bjuder på gratis pannkaka. Jag får bra hjälp med vägbeskrivning och går en liten bit där jag hittar hostelet. Klockan är runt 9 lokal tid. Incheckning kl 13. Lämnar väskan å tar mig en promenad. Börjar med att gå åt "fel" håll. Kör på farsans filosofi att det kan ju inte va fel håll när jag inte är på väg nån stans så garvar lite åt mig själv, snurrar kartan och knatar vidare. Promenixen varar i sisådär 5 timmar. Stötte på Operahuset en sväng. Tog en paus på en bänk å satt å glodde. I övrigt har jag slagits av hur lungt det är. Väldigt lite trafik å folk ute. Sitter väl hemma i stugorna å trycker. Mest koreaner på gatorna.

Nu blir det en tupplur. Vet inte när jag sov senast.. sista dygnet på flygplan hade jag svårt att somna..

just de. vädret: perfekt! kl 9 i morse va de +25. känns inte som det blivit varmare. strålande sol. precis så man inte blir dyng-svettig. känner i nacken å ser på armarna att jag redan jobbat upp en sjysst bond-bränna.

keep frosty //

down under

halla
har skrivit ett inlagg pa min barbara dator men snaljavlarna har ska ha 8 AUD for Wi-Fi en dag sa nu sitter jag pa ett stalle me gratis internet istallet.

ska ta a losa de pa na vis...
idag e jag inte saker pa va jag ska gora.. lite mulet vader sa de blir inte playyan idag. men iofs maste de va na fel pa folk har. dom plaskar a badar trots att det ar stenkallt i vattnet. har dock badat lite anda. pa bondi beach kunde jag inte vanja mig vid kolden i vattnet men igar tog jag en eftermiddagstur till manly beach och lyckades vanja mig vid kolden i vattnet.

ska ta en trip till blue mountains nan dag me. far se nar det blir.

god fortsattning //

on my way to down under

abu Dhabi 24/12 kl 07.58 lokal tid (4.58 Svensk tid)

Bakgrund: Har hört att Australien ska va kul. Har en hel del innestående ledig tid på jobbet så jag tänkte att jag tar å kollar om påståendet i föregående mening stämmer. Australien 25 dec - 26 jan

Lämnade Uppsala kl 14 Igår. Färden gick via en kiosk som hade slut på kronan portion till ÖB för att sedan fortsätta mot arlanda. Checkade in på arlanda och tänkte förse mig med lite Australien-kosing. Australienpengar slut. Nästa växlingskontor. Dollars. Katsching! Köpte ett par böcker av en expedidska som såg ut att läsa mycke böcker själv. Förtroendeingivande! Äntligen skulle jag få ta min fredagsöl. Sätter mig i en bar som ser rik ut, på lagom avstånd från gaten. Vill ha en stor stark. Gissa vad som händer: Glasen slut. Väntar ett par evighetsminuter innan jag får avnjuta en kall =)

Första planet går via frankfurt. Sitter bredvid ett par som har en liten dotter. Mannen är aktiemäklare och snusar 2 dosor general portion om dagen. Sitter och diskuterar resor, konjunktur och placeringar med honom.

Frankfurt: Irrar runt en liten sväng. Är inte sugen på varken bockwurst mit kartoffelen unt senab eller wienerschnizel så går till mc Donalds. Beställer mcRösti. majonäs eller ketchup? frågar expeditskan som inte ser ut att äta så mycket hamburgare själv. Inte förtroendeingivande. Vah? tänker jag, inte free ketchup for all? och väljer majjon. Inte va de sopsortering heller så mackedånken är snäppet vassare home aus Schweden.

Nu har jag kommit till abu dhabi. Runt mig sitter till synes indier i lustiga kläder. Då och då kan man skönja en arab som tycks glömt byta om från pyamas. Samtidigt vet jag att både indierna å araberna kollar på mina slitna jeans å tänker sicken idiot.. kan han inte ens laga hålen i dom gamla paltorna? Å ägde jag 3 oljeplattformar skulle inte jag heller byta om från pyamas.

God Jul!

RSS 2.0